Med 25. junijem in 5. julijem 2015 smo v Italiji – Lago d`Idro izpeljali prva dva letošnja tečaja izrednih postopkov. Štiri in šestdnevnega. 4-dnevnega tečaja se je udeležilo deset pilotov (Albert Prodan, Jasmina Kadilnik, Jernej štefanec, Jugoslav Damjanovič, Karmen Tojnko, Klemen Horvat, Marijan Špoljar, Matija Kurinčič, Bojana Oblak in Uroš Oblak), 6-dnevnega pa osem (Emilija Dukovska, Martin Peternel, Uroš Stanonik, Anže Jerše, Miha Hauptman, Manja Part, Rok Vegelj in Klemen Bauer). Vreme je bilo odlično, zato nam je uspelo v celoti izpeljati program. Načrtovanje izvajanja manevrov, analiziranje in sprotno odpravljanje napak, veliko število ponovitev, postopnost pri učenju - od lažjega k težjemu - in zbranost pri izvedbah, je tečajnike pripeljalo do očitnega napredka. Po začetni zakrčenosti je bilo nadaljevanje reševanja izrednih situacij suvereno, odločno in pravočasno. Nekaterim je uspelo nadgraditi svoje znanje do te mere, da so ob koncu tečaja že izvajali najzahtevnejše manevre kot so »full stall« in negativni zavoj (vsi udeleženci 6 dnevnega tečaja).

Na 4-dnevnem tečaju je bilo ob spoznavnem letu narejenih še sedem letov. Za izvajanje je bilo na voljo skupno več kot 4000 metrov višine na pilota, med vsakim letom pa je vsak tečajniki izvedel tudi po štirinajst manevrov. Prostega časa je bilo malo, zato pa ga je bilo več na 6-dnevnem tečaju, kjer se je po najbolj napornih prvih dveh dneh v popoldanskih urah našlo tudi nekaj časa za poležavanje, kopanje, kajtanje, trening kondicije, plezanje, kolesarjenje in druženje. Na tem tečaju je bilo poleg spoznavnega in dveh sprostitvenih letov, narejenih še enajst letov. Za izvajanje je bilo na voljo skupno več kot 6500 metrov višine na tečajnika, kar je omogočalo zares veliko število ponovitev. 6-dnevni tečaj je bil letos izveden prvič, izkazal pa se je kot uspešna dopolnitev naših že obstoječih izobraževalnih programov.

O tečajih, o koristnosti izobraževanja in pridobljenem znanju vam bodo lahko več povedali tečajniki sami, podrobnosti o programih tečajev in njihovemu poteku, pa najdete tukaj - na naši spletni strani - v zavihku tečaji.

Če te tovrstni tečaj zanima te vabim, da se nam pridružiš jeseni.

Datumi jesenskih tečajev izrednih postopkov:
1. termin: 3. 9. do 6. 9.2015 (4-dnevni tečaj)
2. termin: 8. 9. do 13. 9. 2015 (6-dnevni tečaj)

Klemen Sovan