Pojdi na glavno vsebino

Osnovni tečaj izrednih postopkov - oprema

Oprema

Na tečaju lahko uporabljate samo certificirano opremo, ki mora biti izpravna, ustrezati mora vsem mednarodnim standardom in slovenski zakonodaji (v primeru starejše opreme mora biti le ta v skladu z zakonodajo pregledana s strani proizvajalca ali pooblaščene osebe) .

Med tečajem vam organizator zagotovi rešilni jopič (njegova uporaba je obvezna) in predlaga, da protektor sedeža pred odhodom na tečaj oblečete v pvc vrečo in zalepite z lepilnim trakom. S seboj obvezno prinesite rezervna oblačila, letalne inštrumente pa pustite doma.
- jadralno padalo,
- letalni sedež z rezervnim padalom,
- radijsko postajo,
- čelado.

Priporočamo:
- visoko obutev
- letnem času primerna oblačila
- rezervna oblačila


Jadralno padalska oprema - posebna pravila in zahteve

Na naših tečajih izrednih postopkov veljajo iz varnostnih vzrokov posebna pravila in zahteve glede uporabe jadralno padalske opreme:

- izpravno in preloženo reševalno padalo (glej drugi odstavek 21. člena uredbe Vlade Republike Slovenije o jadralnem zmajarstvu in jadralnem padalstvu), ki mora biti preloženo s strani usposobljene osebe v tekočem letu
*opomba: reševalno padalo ne sme presegati roka uporabe predpisane  s strani proizvajalca

- izpraven letalni sedež (glej peto točko drugega odstavka 22. člena uredbe Vlade Republike Slovenije o jadralnem zmajarstvu in jadralnem padalstvu), priporočamo uporabo sedečega saj zaprti (ležeči sedeži) zaradi svojega nizkega vpetja, velike ročice in svoje anatomije otežujejo proces vadbe in po navadi vodijo k neljubim situacijam kot je navitje okoli nosilnih trakov (itd.). Letalni sedež mora biti certificiran, tehnično brezhiben in nepoškodovan. Priporočamo tudi, da njegov protektor oblečete v pvc vrečo in ga neprodušno zalepite z lepilnim trakom.

- izpravno jadralno padalo novejšega tipa in letnika izdelave (glej 14. člen, prvo točko 40. člena in peto točko drugega odstavka  22. člena uredbe Vlade Republike Slovenije o jadralnem zmajarstvu in jadralnem padalstvu)

*opomba: dovoljujemo uporabo jadralnih padal, ki spadajo v naslednje varnostne razrede: EN A, B in C, priporočamo pa jadralna padala EN A ali B!

- ustrezna čelada (glej prvi odstavek  21. člena in peto točko drugega odstavka 22. člena uredbe Vlade Republike Slovenije o jadralnem zmajarstvu in jadralnem padalstvu), ki je lahka, A-testirana in omogoča dober pogled v vse smeri

- ukv postaja s polnilcem (glej tretji odstavek 21. člena uredbe Vlade Republike Slovenije o jadralnem zmajarstvu in jadralnem padalstvu)

- zaščitna oblačila in tanke rokavice primerne za jadralno padalstvo

- športna obutev (visoka)

- uporaba rešilnega jopiča (priskrbi organizator tečaja)

Posebni poudarek

Zaradi izvajanja manevrov nad jezerom je uporaba rešilnega jopiča obvezna. V primeru nepopolne ali neustrezne opreme aktivno sodelovanje na tečaju ni mogoče!

Padala višjega razreda (EN-D ... )

Ker bistvo tečaja ni v spoznavanju padala, pač pa v spoznavanju in učenju pravilnih postopkov reševanja izrednih situacij, uporaba padal višjega razreda na naših tečajih ni dovoljena.  Ker ta ne dopuščajo večjih napak ki se stopnjujejo  in ker le-te lahko posledično privedejo do nesreče, se temu s to prepovedjo izogibamo.

 

Share
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se