Pojdi na glavno vsebino

Osnovni tečaj izrednih postopkov - najpogostejša vprašanja

? in !

Kdaj je pravi čas za obisk tečaja?

Takoj po pridobitvi A licence. V marsikateri državi je tečaj izrednih postopkov celo predpogoj za pridobitev licence pilota jadralnega padala, pri nas pa se tega lahko udeležite šele potem ko opravite izpit za samostojnega pilota jadralnega letala.

Zakaj na ta tečaj?

Ker je najvarnejši način za spoznavanja in učenje vseh manevrov hitrega spuščanja, odličen trening in učenje reševanja izrednih situacij, ker v procesu izobraževanja/učenja spoznaš sebe, svojo opremo.  Če karikiramo - zato ker gre lahko za življenjsko naložbo.

Bojim se izrednih situacij. Tečaj da ali ne?

Da bi se temu izognili smo tečaj organizirali tako, da vse skupaj poteka po načelu postopnosti, z individualiziranim pristopom, visokim varnostnim faktorjem in brez nepotrebnega ustvarjanja pritiska, da nekaj morate narediti. Naš cilj je, da se v zraku sprostite in da postopoma osvajate korak za korakom znanja, ki vas vodijo k razumevanju od lažjih k zahtevnejšim situacijam ali manevrom. Soočenje z lastnim strahom in iti čezenj je en izmed mnogih ciljev tečaja, saj zakasnele, panične in posledično nepravilne reakcije lahko vodijo do zapletov. Temu se želimo - z razumevanjem in osvajanjem znanja pridobljenega na tečaju - izogniti. V vsakem primeru pa vam ne bo potrebno početi ničesar, kar si ne boste želeli.


Kaj naredite v primeru če je slabo vreme, jaz pa sem prijavljena?

V primeru slabega vremena se tečaj zamakne za en dan ali premakne na rezervni termin. V primeru, da se tečaja v rezervnem terminu ne morete udeležiti smo vam kot organizatorji dolžni povrniti stroške kupnine.


Zakaj ravno petdnevni tečaj?

S tečaji se ukvarjamo od leta 2006. V tem času smo spoznali, da je to ravno pravšnje število dni, ki vam zagotavljajo zadostno število ponovitev in tako količino poletov, da pri tem še ostanete zbrani ter hkrati določeno znanje osvojite. Čeprav na prvi pogled ne izgleda, je program zgoščen in napolnjen. Prostega časa skoraj ni, če pa že je, je ta skrbno odmerjen in namenjen vašemu počitku.  Na 5-dnevnem tečaju tako usklajujemo veliko količino informacij v obliki teoretičnih predavanj, z optimalnimi vremenskimi razmerami in poleti ter vašim počitkom, ki zmanjšuje stres in vam omogoča zadostno stopnjo zbranosti.


Kako rezerviram mesto na tečaju?

Najprej pozorno preučite pogoje za udeležbo organizatorja. Če se z njimi strinjate in so za vas sprejemljivi ter če izpolnjujete pogoje, potem izberite tip tečaja in termin. Izpolnite prijavnico in nam jo enostavno preko e-sistema pošljite. Ko prejmete odobreno/potrjeno prijavo, plačate tečaj in prosto mesto je rezervirano za vas.


Ali lahko odpovem sodelovanje na tečaju in kakšni so pogoji?

Seveda lahko odpoveste sodelovanje. V odvisnosti od tega kdaj se to zgodi in razloga odpovedi pa je odvisno do kakšne višine vplačanih sredstev ste upravičeni. Več o tem si lahko preberete v splošnih pogojih.


Zakaj pa ravno v Idro in ne na Lago di Gardo?

Po ogledu in preizkusu raznih destinacij, ki ponujajo možnost izpeljave tovrstnih tečajev smo se za Idro odločili predvsem iz varnostnih razlogov ter odličnih pogojev za kvalitetno izpeljavo tečaja. Naj vam naštejemo nekaj pozitivnih vidikov, ki so nas prepričali: idealna doletna višina, možnost uporabe čolna z bencinskim motorjem, nezahtevno in prostorno vzletišče, velik pristanek, hitrost reševanja v primeru nezgode, dostopnost in hitrost dostopa na vzletišče, lep in miren kamp, prostor za predavanja, vse na enem mestu brez nepotrebnih utrujajočih transferjev.


Kako je poskrbljeno za varnost?

Tečaj je zasnovan premišljeno, določena je obvezna oprema z nekaj omejitvami, teoretična predavanja so podprta s filmi, na voljo je simulator letenja kjer lahko vadite "na tleh", vodimo vas po ukv postaji, po izvedbi delamo video analize,  vsebin tečaja se lotevamo postopno, dodatno varnost vam pri praktičnem izvajanju zagotavlja rešilni jopič, čoln z zmogljivim motorjem in reševalno ekipo. O našem prihodu na Idro so vedno obveščeni lokalni reševalci in policija, ki so v primeru neljubega dogodka v kratkem času z vso potrebno opremo pri nas.


Ali lahko letim s padalom višjega ranga?

Ne, v našem primeru je dovoljena uporaba le padal nižjih varnostnih razredov (LTF 1, 1-2, 2; EN A, EN B, EN C), omejitve veljajo tudi za uporabo letalnih sedežev. Le ti ne smejo biti ležeči (zaprti) ali sedeži, ki omogočajo odstranitev prednjega – zaprtega dela sedeža. 


Kaj če pri izvajanju manevrov izvržem rezervo ali kako drugače pristanem v jezeru?

O varnostnih postopkih in ukrepih zasilnega pristanka v vodi boste seznanjeni že na uvodnem predavanju.V tem primeru boste kljub vsemu ostali plovni, saj boste uporabljali rešilni jopič, reševalec pa bo v trenutku pri vas. En od razlogov za izpeljavo tečaja v Italiji je prav možnost uporabe čolna z bencinskim motorjem in močjo do 10KM (uradna zakonska omejitev, ki velja za vsa plovila na jezeru). Ta vam zagotavlja hitro posredovanje in rešitev, saj je s čolnom možno tudi glisirati.

Ali se v primeru pristanka v jezero moj tečaj s tem konča?

Ne. V primeru da se vaša oprema do naslednjega leta ne posuši in se z njo ne da leteti, vam je na voljo naša (jadralno padalo, sedež, rezervno padalo) ki si jo lahko izposodite za naslednje lete. Prizadevali si bomo da čim prej usposobimo vašo in vam tako omogočimo letenje z opremo s katero letite običajno. 


Ali so predavanja obvezna?

Da, brez aktivne prisotnosti na predavanjih vaše sodelovanje na tečaju ni mogoče.


Kakšno nastanitev predlagate?

Predlagamo, da ste nastanjeni v kampu - saj se vse aktivnosti dogajajo v in v neposredni bližini kampa - ali v hotelu Pescatore, ki je od kampa oddaljen 15 minut hoje, do pristanka pa 5. Vse ostale nastanitvene možnosti so v bolj oddaljenem Ponte Caffaru, kar lahko povzroči obilico težav pri usklajevanju.


Zakaj postopoma skozi vse faze in manevre od začetka? Sem namreč izkušen pilot in obvladam ušesa, stranske klofade, B stall?

Iz izkušenj vemo, da je to edina smiselna in prava pot za doseganje želenih ciljev povezanih s tečajem, saj to ne počnemo vsak dan. Psihično in fizično se moramo privaditi na visoko stopnjo adrenalina, velik stres, nove informacije in kompleksnost izvajanja manevrov. Postopen način od lažjega k težjemu, od majhnega k velikemu z velikim številom ponovitev, nam zagotavlja zbranost, sproščenost in pravilnost pri reševanju izrednih situacij.


Kaj če zamudim na let?

Za nas to pomeni, da se ga niste udeležili iz določenih vam znanih razlogov. Ker se prilagajamo urniku in veliki skupini vaša zamuda pomeni, da se nam lahko pridružite na naslednjem letu. Zamujen polet se v takem primeru šteje kot izveden.


Imam svoj plan kaj bi počel. Ga lahko uresničim?

Seveda. Od prikazanega - po načelu postopnosti od lažjih k težjim manevrom  - je odvisno, kako hitro boste napredovali in ali boste uresničil svoje cilje.  Glede na želje in v praksi prikazano znanje se za vsak let posebej z vodjem tečaja izdela individualni plan manevrov, ki jih boste izvajali v naslednjem poletu.


Ali sem nezgodno zavarovan?

Ne. Nezgodno zavarovanje ni všteto v ceno tečaja, je pa predpogoj za udeležbo!


Slišal sem, da v Idru popoldan rado močno piha?

V Idru se rad pojavi močan dolinski veter, ki nam včasih onemogoča letenje preko celega dne. Prav zato z letenjem pričnemo zgodaj zjutraj, da do 11. ure zaključimo z dopoldanskim letenjem. V tem času se pojavi dolinski veter, ki se proti večeru umirja. Zvečer izvedemo še zadnji let ali dva, od razmer pa je odvisno ali gre za sprostitveno jadranje ali za let v sklopu tečaja.


Kako naj se pripravim na tečaj?

ozorno preberite vsebine na tej strani (predvsem vsebine na podstraneh kjer govorimo o opremi in splošnih pogojih ter programu). Kakšna druga predpriprava na tečaj pa ni potrebna.

 

Samo dva do trije leti na dan, ali ni to malo premalo?

Prej nasprotno. Sami veste kako stresno je, ko dobite stransko ali frontalno zapiranje. Zamislite si, da se le-ta nadaljujejo in jih do pristanka naredite še deset. Izredno težko je tako ostati 100 odstotno zbran pri tako nevsakdanjem početju. Zato po določeni količini tovrstne obremenitve potrebujemo predah v obliki drugih izobraževalnih dejavnosti (predavanj ali analiz) ali počitek (čas za hrano, spanje, kopanje). Le vrhunski acro piloti so sposobni navezovati manevre z visoko frekvenco ponovitev enega za drugim brez prestanka in ob tem porabiti tudi več kot 1000m/nv.

K nesrečam najprej vodi stanje nezbranosti. Ta povzroči nepravilno reakcijo pilota (zakasnele, impulzivne), kasneje posledično pride do nekontroliranih/paničnih reakcij.

Iz lastnih izkušenj vemo, da je izvedba 2 do 3 poletov na dan - ob efektivni višini 600 do 800 metrov izvajanja manevrov -  naša meja.


Naj raje kampiram ali spim v hotelu?

Odločitev je vaša. Opozoriti pa vas moramo, da je najboljše za vas in za nas, da se odločite za kampiranje. Jasno je, da se kvaliteta bivanja v šotoru ne more primerjati z nastanitvijo v hotelski sobi.  Ker pa le ta ni v neposredni bližini kampa nam to lahko povzroča kup preglavic vezanih na informiranje, logistiko in točnost.

V primeru odločitve za spanje v hotelu, bodite pozorni na pravočasno organizacijo zajtrka, saj začnejo s strežbo šele po 7 uri zjutraj, takrat pa se ponavadi iz kampa že odpravljamo na štart.


Katero vrsto tečaja naj izberem?

Izbira tečaja je odvisna od pogojev v katerih letite, od izkušenj, opreme, ki jo uporabljate in zastavljenih ciljev. Če se tečaja udeležujete prvič, potem vam priporočamo začetni tečaj. Prav tako ga svetujemo občasnim pilotom in pilotom, ki letijo v mirnih do zmernih pogojih.

Pilotom ki so se že udeležili naših tečajev, izkušenejšim, tekmovalcem, pilotom željnim akrobacij, ki letijo v vseh pogojih in izbirajo vsa področja letenja, pa priporočamo prijavo na nadaljevalni tečaj izrednih postopkov.

Na osnovnem osvojite postopke hitrega spuščanja, reševanje izrednih situacij, spoznate meje padala in se naučite pravilnega postopka izmeta rezervnega padala (teoretično, priporočamo tudi praktično), na nadaljevalnem pa poleg naštetega še reševanje kravat, negativ, "full stallov", stanja prevlečenega leta, "wing-overje" ...


Koliko letov zagotavljate?

Vseh planiranih letov je enajst in vedno si prizadevamo, da se  čim bolj približamo tej številki. Za uspešno izveden tečaj pa  veljalo, velja če izvedemo pet letov. Vse kar je več je plus. V vsakem primeru poskrbimo, da je tečaj uspešno izveden! V nasprotnem primeru - ob nerealiziranemu delu tečaja - pa ste upravičeni do vračila določenega dela denarnih sredstev.

Share
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se