Pojdi na glavno vsebino

Pogosta vprašanja

Nekaj odgovorov na vaša pogosta vprašanja

Ali je potnik zavarovan?

Da, vsi naši piloti imajo sklenjeno nezgodno zavarovanje, ki vključuje tudi zavarovanje potnika.


Ali so vzleti in pristanki zahtevni?

Vzleti in pristanki so v primerih, ko se poleta udeležijo osebe s posebnimi potrebami zahtevnejše kot sicer. Včasih zaradi otežene komunikacije med pilotom in potnikom, drugič zaradi gibalne omejenosti potnika. Zato v teh primerih potrebujemo nekaj vaše pomoči predvsem pred (in v določenih primerih) med vzletom. Pristanki ne potrebujejo posebne priprave oz. so v primernih vremenskih razmerah, na določenih lokacijah večinoma lažji od vzleta. V zvezi s tem smo pri nas za izvedbe tovrstnih tandemskih poletov določili izključno tista vzletišča in pristanke, ki nam s svojo konfiguracijo omogočajo varno in enostavnejšo izvedbo.


Kako si zagotovimo najboljše razmere, kakšno vreme naj izberemo?

Priporočljivo in zaželeno je, da tudi sami spremljate vremensko napoved. Sončno vreme, blagi do zmerni vetrovi in stabilna atmosfera (ni možnosti neviht) so predpogoj za dobre letalne razmere. Z nami navežete stik, se dogovorimo in rezervirate primeren termin, ki ga na predvečer pred poletom potrdimo s klicem. V primeru, da napoved ni obetavna boste o tem seveda obveščeni.


Kako naj se potnik pripravi, kaj potrebuje, kakšno predznanje je potrebno?


Letnem času primerna oblačila, vetrovka, visoka obutev, sončna očala, zasčitna krema, pijača, predznanje ni potrebno. O poteku tandemskega poleta boste seznanjeni s strani pilota.


Koliko časa nam bo vzela vsa aktivnost?

Celoten čas aktivnosti je odvisen od trenutnih vremenskih razmer, saj je včasih potrebno počakati na idealne razmere, da je aktivnost varna. Predviden čas se giblje od 40 minut pa do treh ur odvisno od vrste tandemskega poleta.


Kje se dobimo?

Če ne gre za drugačen dogovor je zbirno mesto predstavljeno pod lokacija, glej zemljevidi in opis glede na izbrano letalno destinacijo.


Kako naj vem da ste "varni" piloti?

Za letenje s tandem jadralnimi padali so pristojni le piloti, ki so opravili izpit za pilota tandema, so licencirani s strani ministrstva za promet in posedujejo veljavno licenco. Tandem piloti lahko uporabljajo le tehnično brezhibno, zakonsko predpisano opremo, ki je testirana in v skladu z mednarodnimi predpisi.


Pri vzletu je potrebno teči. Sam sem paraplegik. Ali bom vzletel z invalidskim vozičkom in tako nadomestil tek?

Ne. Vzleteli boste v jadralno padalskem sedežu, v pomoč pa nam bosta dve osebi, ki vas bosta ob vzletu na začetku zgolj dvignila v zrak. Za lažjo predstavo, si lahko primer ogledate v filmu/kliknite v tem stolpcu na ikono kamera.


Pri pristajanju je potrebno dvigniti noge. Skrbi me, da tega zaradi omejitev pri gibanju ne bom zmogel.
 Kako je s tem?
Tudi za to smo poskrbeli. Za lažji dvig nog bo poskrbel poseben sistem škripčevja s katerim si boste pomagali.


Kako bom kot slaboviden potnik vedel, kaj se med določeno fazo tandemskega poleta dogaja in kaj moram storiti?
Ker je komunikacija med vami in pilotom v vseh fazah tandemskega poleta možna, bo pilot poskrbel za sprotno obveščanje o dogajanju in vas usmerjal.


Kako poteka komunikacija med pilotom in gluhonemim potnikom?
Vse kar morate narediti v določenih fazah tandemskega poleta vam nazorno pokažemo med pripravo na polet. Zaradi lažje komunikacije pa priporočamo, da je z vami na vzletišču prisoten tudi tolmač znakovnega jezika.

 

Share
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se