Pojdi na glavno vsebino

Tečaj obvladovanja padala na tleh in najpogostejša vprašanja

? in !

Zakaj na tečaj?

Obvladovanje padala na tleh je osnova na katero pa radi pozabimo takoj ko začnemo z višinskimi leti. V znanju povezanem z letenjem ves čas napredujemo, pogosto pa se zgodi da obvladovanja padala ostane na stopnji znanja pridobljenega na osnovnem tečaju jadralnega padalstva. Ker letimo v vedno zahtevnejših pogojih kmalu vidimo, da nam manjka prav to znanje. Najpreprosteje ga nadgradimo z obiskom tečaja.

Kaj lahko pridobim v dveh dneh tečaja - za vrhunsko obvladovanje padala je namreč potrebno mnogo več časa?

Na tečaju predvsem spoznate nove tehnike, ki vam pomagajo pri vzletanju in kontroli padala, spoznate najlažje načine reševanja zapletov in odpravljate napake. Bistvo je torej v prepoznavanju napak in njihovemu učinkovitemu odpravljanju. Ti trije dnevi so dovolj, da naredite več ponovitev kot prej v celem letu. V primeru da si želite več, pa dva obiska - s tem se strinjamo - ne bosta dovolj. V tem primeru je potreben vaš nadaljnji aktivni trening z veliko ponovitvami.

Naj se tečaja udeležim z novim ali starim padalom?

Praktično je vseeno, saj se tečaj izvaja na travnatih površinah brez skal, korenin, štorov ali podobnega, kar bi lahko v večji meri  škodovalo vašemu padalu.

Zakaj je obvezna uporaba zaščitne čelade?

Kot vsi vemo se najpogosteje nesreče dogajajo prav na vzletiščih. Poleg visoke obutve in zaščitni rokavic je izrednega pomena uporaba čelade, ki vam obvaruje glavo ob padcih, vlečenju po tleh.

Posedujem samo ležeč – zaprt sedež. Ker se mi zdi primernejši za tovrstno uporabo sedeč – odprt sedež me zanima, ali si ga je možno izposoditi?

Da, ta možnost obstaja, se je pa potrebno zavedati, da smo s količino predvsem pa z velikostmi omejeni. Zato predlagamo, da si pravočasno rezervirate sedež za kar pa boste primorani odšteti 20€ za stroške obrabnine.

Mojega padala mi je škoda, ali si lahko od vas sposodim tudi padalo?

Da, čeprav predlagamo uporabo svojega padala, ki ga kolikor toliko (ali dobro)  poznate. To je tudi en od glavnih namenov tega tečaja.

Kaj pa če je slabo vreme?

Termini so prav s tem razlogom raztegnjeni.

Kako rezervirati prosto mesto na tečaju?

Predlagamo, da pred prijavo najprej preverite možnost udeležbe v celotnem razponu termina. Sledi prijava in plačilo pristojbine s katero vam je prosto mesto na tečaju zagotovljeno. Ker je število mest omejeno, po zapolnitvi nove prijave ne bodo več mogoče, zato si svoje mesto na tečaju zagotovite pravočasno.

Ali lahko odpovem sodelovanje na tečaju in kakšni so pogoji?

Da, seveda lahko odpoveste sodelovanje.  Odvisno od časa/datuma odpovedi se to zgodi in razloga pa je odvisno do kakšne višine vplačanih sredstev ste upravičeni. Več o tem si lahko preberete v splošnih pogojih sodelovanja.

Zakaj pa ravno omenjena šolska poligona?

Sta ena najboljših če ne najboljša v Sloveniji, katera ponujata možnost vadbe ob vetrovih vzhodnih in zahodnih smeri. Prav zato obstaja velika verjetnost da bo tečaj v predhodno določenem terminu tudi uspešno izveden. Obstaja tudi možnost dogovora glede termina in  izvedbe tečaja na vam ugodni lokaciji v primeru, da gre za skupino ljudi ali organiziranje tečaja za določen klub ali društvo.

Kako je poskrbljeno za varnost?

Ob zahtevani opremi in izvajanju na nenevarnem terenu bo tečaj potekal le ob ugodnih vremenskih pogojih, kar bo zagotavljalo višjo stopnjo varnost kot bi jo sicer.

Ali obstajajo omejitve vezane na varnostne razrede jadralnih padal?

Ne, v tem primeru takšnih omejitev ni.  Najbolje bo, če se tečaja udeležite kar s padalom katerega letite tudi običajno.

Imam želje in jasno zastavljene cilje, ki jih želim uresničiti. Ali je to izvedljivo?

Da, če sovpadajo s programom tečaja ali se vsaj približno navezujejo nanj.

Ali sem nezgodno zavarovan?

Ne, nezgodno zavarovanje ni všteto v ceno tečaja, je pa priporočljivo!

Kako naj se pripravim na tečaj?

Posebna predpriprava na tečaj ni potrebna.

Share
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se