Pojdi na glavno vsebino

Predstavitev opreme

Predstavitev opreme

Osnovna oprema jadralnega padalca predstavlja jadralno padalo, letalni sedež, rezervno padalo in čelado. Poleg naštetega je priporočljivo uporabljati visoko pohodniško obutev, ki zmanjšuje možnost poškodb pri vzletanju in pristajanju ter uporabo rokavic in oblačil, ki nas ščitijo pred vetrom in nizkimi temperaturami.

 

Jadralno padalo 

Jadralno padalo je sestavljeno iz krila za katerega se uporabljajo lahki najlonski impregnirani materiali, da je nepropustno za pretok zraka. Sestavljeno je iz zgornje in spodnje plasti, ki ju povezujejo rebra (aerodinamični profili), diagonalne podpore in prečne povezave. Na sprednjem robu  se nahajajo odprtine namenjene polnjenju krila z zrakom, na zadnjem pa je krilo zaprto, da v njem nastaja nadtlak, ki mu poleg konstrukcijskih rešitev zagotavlja obliko in trdnost. Odprtine v rebrih omogočajo enakomeren pretok zraka po celotnem razponu krila in njegovo enakomerno in hitrejše polnjenje ob vzletu in zapiranjih. Na koncih je krilo zaprto, zaključeno s stabilizatorjem in upognjeno navzdol kar zmanjšuje induciran upor ki nastaja na koncih krila. Prav upor je dejavnik, ki povzroča največ težav pri konstruiranju jadralnih padal, zato so nosilne vrvice ki povezujejo krilo z nosilnimi trakovi (nanje je vpet letalni sedež) vedno tanjše, številčno jih je vedno manj, brez njih pa žal ne gre saj določajo upognjenost in nastavitveni kot krilu.

Pilot jadralnega padala si pri upravljanju letalne naprave pomaga s krmilnimi vrvicami, ki so pripete na zadnji rob padala. Z enostranskim potegom zavre padalo na strani v katero želi zaviti, s tem se na zavrti strani zmanjša hitrost in posledično zaradi razlike v hitrostih (na zavrti in nezavrti strani) padalo zavije. Krmilne vrvice pilot uporablja še: (a) pri vzletni fazi, ko s potegom obeh stabilizira krilo,  (b) pri pristajanju za zmanjšanje hitrosti in posledično lažjem pristanku ter (c) pri reševanju kočljivih situacij kot so zapiranja kupole ob letenju v turbulentnem ozračju.

 

Letalni sedeži

Letalni sedeži se med seboj razlikujejo po namembnosti. Sedeči omogočajo obilo udobja in varnosti. V njih smo okretni kar je pomemben dejavnik pri vzletanju in pristajanju, so udobni kar nam omogoča večurno zabavo v zraku. Namenjeni so šolanju in pilotom, ki si žele sproščenosti v vseh fazah letenjem, gorski - lahki pa so zaradi svoje majhne teže namenjeni predvsem gorskem letenju, kjer je bistvenega pomena teža in funkcionalnost. Večina jih opravlja dvojno funkcijo: hkrati so so sedeži in nahrbtniki. Zaradi svoje preprostosti in neudobnosti večina ni primerni za dalj časa trajajoče zračne aktivnosti.  Ležeči sedeži so zaradi svoje aerodinamične oblike namenjeni predvsem pilotom, ki tekmujejo v preletih in vsem tistim, ki radi izvajajo daljše prelete. Akrobatski pa so sedeči sedeži, ki nudijo možnost vgraditve večjega števila rezervnih padal. Vsi imajo vgrajene protektorje, ki ščitijo hrbtenico pred poškodbami ob udarcih in kontejner za namestitev rezervnega padala.

 

Rezervna padala

Rezervna padala so namenjena reševanju ob nerešljivih situacijah, ko jadralno padalo zaradi deformacije ne leti normalno, ko kljub poskusom reševanja pilot izgubi nadzor nad upravljanjem letalne naprave. Takšne situacije so običajno posledica napak pilota pri vodenju krila, njegovo pomanjkljivo znanje s področja tehnike letenja, reševanja kočljivih situacij, nedoraslost opremi, ki jo uporablja, lahko pa tudi letenju v za letenje z jadralnimi padali neprimernih pogojih in lokacijah (turbulentni zračni tokovi). Rezervna padala so različnih oblik in velikosti, njihov namen pa je enak – preprečevanje nesreč in posledično preprečevanje poškodb. 

 

Dodatna oprema in priporočilo

Jadralno padalske čelade so namenjene zaščiti glave pilota jadralnega padala pred poškodbami. Le te so lahko zaprte ali odprte, z vizirjem ali brez, pomembno je, da so lahke in nam omogočajo veliko preglednost v vseh smereh.

Za vso zgoraj našteto opremo velja, da mora biti za varno ukvarjanje z jadralnim padalstvom certificirana in tako ustreza vsem visokim varnostnim standardom ter je v skladu z zakonodajnimi predpisi s tega področja! 

Priporočamo, da jadralni padalec poleg zgoraj naštete opreme uporablja še visoko obutev, ki preprečuje poškodbe med vzletanjem in pristajanjem, uporablja letalne rokavice, ki so tanke, udobne in ne prepuščajo zraka. Oblačila naj bodo letnemu času primerna. Zavedati se je potrebno dejstva, da temperatura zraka z višino pada, hitrost letenja pa je 40 km/h kar v kombinaciji pomeni, da nas med letenjem lahko zebe tudi sredi poletja. Da se temu izognemo je priporočljiva uporaba vetrovk, dolgih hlač ali pa letalnih kombinezonov tudi v poletnih mesecih.

 

 

Share
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se