Pojdi na glavno vsebino

Najpogostejša vprašanja

Najpogostejša vprašanja

Kdo se lahko udeleži tečaja (starostne omejitve)?

Zakonsko je določeno, da oseba ki se usposablja za pilota letalne naprave ne sme biti mlajša od 15 let. Osebe mlajše od 18 let morajo predložiti overjeno pisno soglasje staršev ali skrbnikov. Zgornja starostna meja ni določena, je pa pogojena z vašimi psihofizičnimi sposobnostmi.

 

Kakšen zdravniški pregled moram opraviti pred udeležbo na tečaj?

Po zakonu zadostuje, če izpolnjujete pogoje, ki so predpisani za voznika vozil B kategorije ali višje, pregled pri zdravniku letalske medicine ni potreben, je pa priporočljivo da se v primeru kakršnih koli zdravstvenih težav obrnete po nasvet k osebnemu zdravniku.

 

Kakšna je razlika med jadralnim padalstvom in jadralnim zmajarstvom?

Med seboj se v osnovi razlikujeta po poziciji pilota med letom (jadralni padalci sedimo v sedežu, jadralni zmajarji ležijo), hitrostjo letenja (prvi počasnejši), konstrukcijo letalne naprave (jadralno padalo – mehka konstrukcija krila, jadralni zmaj – trdna konstrukcija krila) ...  V obeh primerih pa gre za tip prostega letenja, kjer za vzletišče uporabljamo pobočja hribov ali pa vzletimo s pomočjo vitla. V primeru jadralnega padalstva lahko skočimo tudi iz druge letalne naprave (balon, helikopter, tandem jadralno padalo) s pomočjo D bag vreče. V obeh primerih za letenje ne uporabljamo motorjev (opcijsko), ne sedimo v kabini in za daljše uživanje v zraku zgolj izkoriščamo veter in termična dviganja. 

 

Želim si leteti a me je strah višine

Strah pred višino je relativna stvar, ki je predvsem pogojena z varnostjo. Pri plezanju po lestvi, drevesih ali pa ob pogledu navzdol z zgradb nas je strah predvsem ker se zavedamo, da lahko pademo – nismo varovani, v primeru letenja z jadralnim padalom pa ta strah ob postopnosti pri pridobivanju višine, ob uporabi najsodobnejše (certificirane – varne) opreme in letenju v nezahtevnih vremenskih pogojih ter na primernih letalnih področjih, ponavadi zbledi. Jasno je, da če zaupanja v svoje znanje in sposobnosti ter učitelja ni, potem je edina prava pot razmislek o kakšnem drugem športu, ki nam ne vzbuja pretiranega strahu. Zavedati se moramo, da jadralno padalstvo ni za vsakogar in da nekateri do tega spoznanja pridejo šele v procesu šolanja, ko se z njim seznanijo podrobneje.

 

Ali sem nezgodno zavarovan?

Ne, zavarovanje si moraš urediti sam. To zavarovanje je predpogoj za udeležbo na tečaju! Prrepričaj se, da  vključuje zavarovanje za primer poškodb pri izvajanju aktivnostih, ki jih zavarovalnice kategorizirajo kot "ekstremni šport" oz. jadralno padalstvo.

 

Zakaj v šolo?

Jadralno padalstvo sodi med "zračne" in posledično rizične športe, saj lahko ob nesrečah prihaja do padcev z velikih višin, kar lahko povzroči trajne posledice. Ker gre za kompleksen šport,  je edina prava pot šolanje kjer se postopno, na varen način in pod strokovnim vodstvom naučite vseh podrobnosti, ki vam zagotavljajo sproščenost, odločnost, zadostno mero znanja in varnost, da se lahko začnete samostojno ukvarjati z letenjem. 

   

Kako varno je jadralno padalstvo?

Zanj bi lahko trdili, da je bolj varen kot udeležba v prometu! Obstajajo določeni riziki, ki pa jih zmanjšamo s pravilnim pristopom v procesu šolanja, poznavanjem najpomembnejših sestavin športa - meteorologije, konstrukcije letalne naprave, aerodinamike, pravil letenja, pravilno tehnika letenja, reševanje kočljivih situacij. Vse to znanje vam pomagamo pridobiti na naših tečajih kar zmanjšuje visoko rizičnost športa.

   

Letimo v primeru slabega vremena?

Žal je jadralno padalstvo pogojeno in v veliki meri odvisno od vremenskih pogojev. V primeru da so le-ti neprimerni, se dogovorimo za drug (nadomestni) termin, saj je naša prva skrb vaša varnost.

 

Imam 120 kilogramov, ali obstajajo omejitve teže?

Da, v naši šoli posedujemo opremo, ki nudi možnost učenja le osebam težkim do 100 kilogramov. V primeru da vaša teža zgornjo mejo presega se nam žal ne morete pridružiti oz. si morate certificirano opremo priskrbeti sami. 

 

Kakšno predznanje potrebujem?

Za udeležbo na tečaju ne potrebujete nikakršno predznanje! Vse znanje potrebno za letenje pridobite na tečajih. 

 

Kako se naj pripravim na tečaj?

Visoka obutev primerna za hojo po terenu, športna oblačila, vetrovka, tanke rokavice,  pijača in krema za sončenje je vse kar potrebujete. Vso ostalo opremo (čelada, padalski sedež, rezervno padalo, jadralno padalo) priskrbimo mi. 

 

Kje se zbiramo?

Zbirno mesto se določi glede na kraj izvajanja tečaja, ki je glede na trenutne vremenske razmere najbolj primerno za izvajanje tečaja. S strani organizatorja tečaja ste pravočasno obveščeni o vseh podrobnostih.

Share
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se