Pojdi na glavno vsebino

Nadaljevalni tečaj in najpogostejša vprašanja

Nadaljevalni tečaj in najpogostejša vprašanja

Kdo se lahko udeleži tečaja?

Tečaja lahko udeležite šele po uspešno opravljenem začetnem tečaju, ki je predpogoj za uspešno nadaljevanje procesa šolanja za pridobitev licence samostojnega pilota jadralnega padala. V primeru prestopa in menjave šole zahtevamo pisno potrdilo o uspešno opravljenem osnovnem izobraževanju (podano s strani vodje šole), sledi še teoretični in praktični preizkus znanja.

Kakšen zdravniški pregled moram opraviti pred udeležbo na tečaj?

Po zakonu zadostuje, če izpolnjujete pogoje ki so predpisani za voznika vozil B kategorije (pregled je obvezen za pridobitev licence samostojnega pilota jadralnega padala) ali višje. V tem primeru pregled pri zdravniku letalske medicine ni potreben, je pa priporočljivo, da se v primeru kakršnih koli zdravstvenih težav obrnete po nasvet k osebnemu zdravniku. 

Ali sem nezgodno zavarovan?

Ne, zavarovanje si morate urediti sami, je predpogoj za udeležbo na tečaju! Preverite, da zavarovanje vključuje jadralno padalstvo.

Osnove sem že pridobil na osnovnem tečaju, opravil sem že prve višinske lete. Se vam zdi res tako pomembno, da se udeležim nadaljevalnega tečaja? Literatura obstaja, filmi tudi pa še znanec mi lahko pomaga, je namreč izkušen pilot. Zakaj se naj v tem primeru sploh udeležim tečaja?

Jadralno padalstvo sodi med bolj kompleksne športe, kjer lahko odločajo malenkosti.  V primeru udeležbe tečaja se spoznavanja z jadralnim padalstvom lotite na najvarnejši način, ves čas ste budno spremljani s strani učiteljev, ki so strokovno usposobljeni za poučevanje, poznajo metode, oblike dela in varnostne ukrepe, ki vas pripeljejo do samostojnosti in pridobitve licence pilota jadralnega padala.        

V nadaljevalnem tečaju se izvaja višinske lete, kako bo poskrbljeno za našo varnost?

Letenje se bo izvajalo samo na področjih in v razmerah, ki bodo ustrezale vašemu nivoju znanja. Postopnost – od lažjega k težjemu -  vam bo ob stalni radijski povezavi z učiteljem zagotavljala največjo možno varnost.

Termin je rezerviran, vreme pa neprimerno za letenje, kaj storite v takem primeru?

Naša prva skrb je vaša varnost in uspešen zaključek šolanja brez zapletov. Prav zato si bomo vzeli čas in izbirali lokacije in termine, ki bodo glede na vremensko situacijo najprimernejši za varno letenje. Če zaradi neugodnega vremena visoka stopnja varnosti ne bo zagotovljena se bo letenje prestavilo na naslednji termin. Terminov bo toliko kolikor jih bomo potrebovali za uspešno zaključitev tečaja.

Kakšno predznanje potrebujem?

Za udeležbo na tečaju je nujno potrebno predhodno uspešno opraviti osnovni tečaj jadralnega padalstva. Pridobljeno znanje na osnovnem tečaju zadostuje za varnejšo udeležbo na nadaljevalnem tečaju. 

Kako se naj pripravim na tečaj?

Visoka obutev primerna za hojo po terenu, športna oblačila, vetrovka, tanke rokavice,  pijača in krema za sončenje je vse kar potrebujete. Vso ostalo opremo (čelada, padalski sedež, rezervno padalo, jadralno padalo) priskrbimo mi.

Kje se zbiramo?

Zbirno mesto se določi glede na kraj izvajanja (letalno področje - vzletišče), ki je glede na trenutne vremenske razmere najbolj primerno za izvajanje tečaja. V primeru, da se skupaj odpravimo na tečaj se zbiramo na dogovorjenemu mestu.

Kaj če se ne morem udeležiti vseh teoretičnih predavanj?

Predavanja so obvezna, na njih pridobite ustrezno teoretično znanje, ki je nujno potrebno za uspešno in varno praktično usposabljanje na tečaju. Brez tovrstnega znanja nadaljnje usposabljanje ni mogoče.

Zagotovo se vseh srečanj v sklopu praktičnega dela tečaja ne bom mogel udeležiti, kaj pa v tem primeru?

V ceno tečaja je vštetih 50 višinskih letov z raznimi nalogami. Prej ko jih opravite, prej boste lahko pristopil na izpit za pridobitev licence samostojnega pilota. Seveda je plan vadbe za vse enak, glede na znanje in število višinskih letov pa se ga bo prilagajalo vsakem tečajniku posebej.

Priporočamo da termine določene za izvajanje tečaja rezervirate v naprej in se tako zagotovite hitro napredovanje v osvajanju znanja. Če vas na določen termin ne bo, to ne pomeni, da ste s tem izpadli iz izobraževalnega procesa. Časa in terminov bo dovolj, da boste lahko nadoknadili zamujeno in uspešno zaključili s tečajem. Na tem mestu vas opozarjamo, da se teoretičnih predavanj ne prelaga, so obvezna in predpogoj za udeležbo na praktičnem delu usposabljanja.

V kakšnem času se lahko nadejam, da bom uspešno zaključil s tečajem in postal samostojen – licenciran pilot?

V kakšnem času je odvisno od več faktorjev kot so: razpoložljiv čas in možnost prilagajanja, vremenski pogoji, učljivost. Prizadevali si bomo, da s tečajem zaključite v najkrajšem možnem času, saj boste tako najhitreje napredovali, najhitreje osvojili znanje, ki se bo v procesu dela nadgrajevalo in tako vračanje nazaj na predhodne stopnje učnega procesa ne bo potrebno. S tečajem lahko uspešno zaključite v manj kot enem letu. 

 

Share
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se