Pojdi na glavno vsebino

21 resnic o tekmovanjih

Za 153 številko revije Cross Country, smo želeli napisati priročnik za pilote, ki pričenjajo s tekmovanji v preletih. Če je kateri od nasvetov, ki so nam jih zaupali vrhunski piloti (za nasvete smo povprašali državne, evropske, svetovne in najboljše lokalne pilote) skupen vsem, je to: "Preden pričnete zares tekmovati naj bo vaš prvi cilj opraviti z vsemi nalogami in priletite do cilja." 


Spotoma smo pridobili veliko nasvetov o tem, kako uživati na tekmovanju in kako se nanj dobro pripraviti. Nasvete smo skrčili na 21 resnic o tekmovanjih:

Večina pilotov ne tekmuje, da bi zmagali
Večina pilotov se udeležuje tekmovanj, ker želijo leteti s prijatelji, se učiti, zabavati in odkrivati nove kraje. Le nekateri so tam z namenom zmagati.

Vsakdo si želi, da bi ga  vprašali po njegovem mnenju
Preprosto, en teden druženja z velikim številom podobno mislečih pilotov pomeni učno izkušnjo. Pogovorite se z najboljšimi lokalnimi piloti - "Kako si letel?"

Priprava na tekmovanje se obrestuje
Leteli boste bolje, če boste pripravljeni. S pripravo pričnite preden se odpravite na tekmovanje: kupite si zemljevid, raziskujte Google Earth in oglejte si objavljene lete. Na tekmovanje se odpravite nekaj dni prej ali pa se udeležite tekmovanja na vam znani lokaciji. Preučite naloge, ki so jih organizatorji tekmovanja postavili v preteklosti – najverjetneje bodo ponovno določene.

Pomaga poznavanje lokacije
Bolj boste sproščeni, če boste zadovoljni s tem, kar se nahaja pod vami: ceste, železnice, prepovedane cone in če vam bo jasna pot nazaj do baz oblakov. Preučite objavljene lete, da boste našli področja spuščanja (kje piloti pristajajo) in dežurne stebre (kje so dviganja). Povežite objavljene lete s tistim kar se nahaja na tleh.

Najboljše padalo je tisto, ki mu zaupate
Bolje boste leteli s padalom s katerim se dobro počutite in sedežem, ki vam je poznan. Ne menjajte padala pred tekmovanjem – svoje padalo dobro poznate in ste od njega odvisni.

Tehnika lahko uniči vaš dan
Zastavljati vprašanja ljudem o delovanju vaših inštrumentov 10 minut pred odprtjem okna vodi k izgubi prijateljstva. Spoznajte radijsko postajo, GPS in ostale instrumente predno se odpravite na tekmovanje. Za pomoč vprašajte poznavalce ob primernem času, ne šele tik pred njihovih vzletom.

Baterije so poceni
Ne pokvarite leta zaradi cene novih baterij: uporabljajte le nove baterije ali baterije, ki omogočajo ponovno polnjenje. In ne pozabite na papirnat zemljevid.

Dehidracija vam lahko prekriža načrte
Pripravite se, da boste na vročem, vetrovnem in izpostavljenem vzletišču preživite dalj časa. Nosite klobuk, ostanite v senci in poskrbite za hidracijo. V zraku boste hitro postali nezbrani, če ne boste zaužili zadostno količino tekočine, kar lahko pomenilo prezgoden pristanek. Preučite kako lahko med letom na najlažji način zaužijete tekočino (kako urinirati), če je to za vas sploh izvedljivo.

Poznavanje svojih želje vam bo v veliko pomoč
Postaviti si realne cilje pomeni, da boste šli domov srečni. (Ne zastavite si cilja "zmaga za vsako ceno!"). Doseči cilj, odleteti osebni rekord, leteti dve uri, ... zadajte si cilje, ki so vam dosegljivi. Bodite iskreni do sebe – veselite se ob uspehu in se ne sekirajte, če se ne bo izšlo.

Ponočevanje zahteva svoje plačilo
Socialna plat tekmovanj je pogosto lepa (še posebej, če je vreme slabo). Ostanite budni pozno v noč in trpeli boste naslednji dan. Pazite na količino zaužitega alkohola in poskrbite, da boste naspani.

Rana ura, zlata ura
Tekmovanja se pričnejo zgodaj, zato vstanite pravočasno. Privoščite si ustrezen zajtrk, zamenjajte baterije, pripravite pijačo, jutranjega sestanka pa se udeležite pravočasno, pripravljeni na odhod. Ker se pot na vzletišče lahko zavleče, najprej zasedite svoje mesto v kombiju, nato pa se sprostite.

Pametni piloti se pripravijo prvi
Na vzletišču si izberite svoje mesto in čim prej pripravite svoje padalo. Morda boste morali dolgo čakati, a je veliko bolje postopati naokoli kot hiteti tik pred zdajci.

Poslušanje je premalo cenjeno
Med sestankom bodite zbrani. Naloge tekmovanja so lahko težavne in tako težko razumljive, še posebej, ko gre za startne čase in cilindre. Vzemite svinčnik in papir in si zapišete navodila, naloge, časovno omejitev pristajanja, radijske frekvence in telefonske številke. Vse naloge so ključnega pomena: ne boste prvi, ki boste uspeli prileteti v cilj pa si zaradi napake na začetku prislužili ničlo.

Papirnati zemljevidi nikoli ne zastarajo
Ker ste svojo opremo pripravili zgodaj, boste imeli po sestanku dovolj časa za proučevanje nalog tekmovanja na svojem zemljevidu. O tem se pogovorite s prijateljem, preučite različne možnosti in naredite načrt. Govorite s tistim, ki je nalogo že letel.

Morali bi biti že v zraku
Če je le možno ostati v zraku, vzletite in odprtje okna pričakajte v zraku. Veliko srečnejši boste ob pogledu na množico pilotov pod vami kot ob pogledu nanje z vzletišča. Polurno letenje pred pričetkom tekmovanja vam omogoči, da se sprostite, uredite svojo opremo in se pripravite na dan. Vzletanje v minutah pred začetkom je stresno, saj gre za tekmovanje v dohitevanju ostalih.

Velika višina je ključ do uspeha
Pridobite višino pred pričetkom - hitenje na majhnih višinah bo le pokvarilo vaš dan. Ko se tekma začne, se skupine letalcev oblikujejo same. Če je to vaše prvo tekmovanje, se ne obremenjujte z letenjem v prvi skupini - preprosto letite v svojem ritmu in avtomatsko boste našli pilote, ki letijo na vam enaki ravni. Tekmovanje vam bo olajšano, če se jih boste držali. 

Dobri piloti si med seboj pomagajo
Dobri tekmovalci v skupini so ekipa: sodelujejo, da bi našli najboljši steber in tako hitro napredovali; pri letenju na naslednjo točko se razvrstijo tako, da pokrijejo čim večje področje pri iskanju zračnih dviganj. Na ta način skupina napreduje hitreje kot posameznik.

Prileteti v cilj je pomembneje kot hitrost letenja
Prileteti v cilj v dveh urah je bolje kot po eni uri pristati le par metrov pred ciljno črto. Na vaših prvih tekmovanjih jemljite nalogo kot XC prelet in pozabite na tekmovanje: zaradi tega boste le predčasno pristali. Preprosto samo odletite nalogo. Če boste potrebovali štiri ure in boste v cilju zadnji, pa kaj? Uspelo vam je.

Konstantnost je ključ
Dosezite cilj vsak dan in avtomatično se boste povzpeli na sam vrh. Torej letite konstantno, mirno in varno. Držite se svoje skupine, izogibajte se vprašljivim doletom in si pustite dovolj manevrskega prostora za napake. Opazujte druge, da boste videli kaj počnejo, vendar jim ne sledite na slepo - morda vedo manj kot vi!

Pred ciljem se pojavi histerija
"Lahko ga dosežem od tu." Najboljši tekmovalci na svetu zaradi tega mišljenja hitijo proti cilju. Bodite pripravljeni, da se lahko ujamete. Ostanite osredotočeni in potrpežljivi. Spustiti se do pristanka v spirali je veliko bolje kot pristati pred ciljno črto.

Najbolj se zabava najboljši pilot
Res je. Nikoli ne pozabite, zakaj ste na tekmovanju. Bistvo je, da se zabavate in da je te zabave veliko. Če ste dobro pripravljeni, se počutite sproščeno in ste mirni, potem boste leteli dobro - in to pomeni, da se boste zabavali. 

Za več strokovnih nasvetov in poglobljene nasvete vrhunskih pilotov, ki že vrsto let tekmujejo, si oglejte 153 številko revije Cross Country

Avtorji: uredništvo revije Cross Country 
Za Huu Huu paragliding prevedla: Lara Šebalj

Share
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se